Tapahtumien tulevaisuus on virtuaalinen – vaikka korona väistyy

Pandemialla on kauaskantoisia vaikutuksia tapoihimme kokoontua, erityisesti globaaliin vuorovaikutukseen. Katri Makkonen kirjoittaa etätapahtumien tuomista positiivisista muutoksista, joista tuskin olemme niin vain luopumassa.

Koronakurimuksen haluaa vain olevan ohitse ja jossain vaiheessa se onneksi onkin. Mutta jotain hyvää pandemia meille jättää. Maailma on tehnyt valtaisan digiloikan, eikä siitä tulla enää kaikessa peruuttamaan. Etätyö lisääntyy, työmatkat vähenevät – kokouksiin ja neuvotteluihin osallistutaan jatkossakin muualta; tarpeen ja tilanteen mukaan.

Muutos heijastuu ja konkretisoituu tapahtumissa. Alkuun kaikilla on varmasti vimmattu halu nähdä muita ihmisiä ja olla ihan oikeasti läsnä, mutta samalla seminaarit, webinaarit, messut, konsertit ja muut tapahtumat ovat pysyvästi muuttaneet muotoaan. Ihmisten kohtaaminen, tutustuminen ja verkostoituminen tarkoittaa jatkossakin usein paikan päälle menemistä, mutta toisaalta tiedon jakaminen ja saaminen, keskustelun käyminen ja jopa riittävä läsnäolo onnistuvat kaikki virtuaalisesti.

Jos seminaariisi on saatavilla maailmanluokan puhuja, mutta vain etänä, sanotko kiitos ei vai sittenkin kyllä? Entä jos huippupuhujat, huippukiinnostavasta aiheesta ovat kuultavissa kesken kiireisen päivän – mutta toisella puolella maata tai maailmaa – jätätkö osallistumatta vai osallistutko verkon välityksellä? Tulevaisuus on hybridi, vuoroin läsnä, vuoroin verkossa.

Kun korona iski vähän yli vuosi sitten, näkivät nopeat ja kekseliäät siinä teon paikan. Näin kävi Milttonillakin. Tallinnan toimiston diginatiivit hoksasivat, että seminaarit ja tapahtumat voivat olla tauolla vain hetken, sitten on jatkettava, jottei taloudelle käy entistäkin huonommin. Syntyi Miltton Contactless, kokonainen virtuaali- ja hybriditapahtumien maailma. Asiakaslista on hengästyttävä, pienten ja suurempien yritysten lisäksi Contactlessin ovat ottaneet omaksi EU ja jopa YK. Esiintyjät ja vieraat voivat olla vaikka kotonaan, ja studiossa ovat vain tapahtuman juontaja ja kuvaajat – jos hekään. Vaihtoehtoisia toteuttamistapoja ja -paikkoja on oikeastaan lukematon määrä, unohtamatta hologrammeja ja virtuaalitodellisuutta. Tärkeä ja erottava tekijä on vuorovaikutteisuus; etänäkin voi esittää kysymyksen, kommentin tai kokonaisen puheenvuoron.

Tapahtumabisneksen korona-ajan loikka on ollut paitsi valtava myös avannut uusia bisnesmahdollisuuksia. Esimerkiksi talouslehti The Economist järjesti lukijoilleen virtuaalitilaisuuden Bill Gatesin kanssa. Osallistujia oli ällistyttävät 27 000. Coldplayn Chris Martin puolestaan järjesti konsertin Instagramin ja YouTuben kautta – katsojia on tähän mennessä yli 10 miljoonaa. Bisneslogiikka on siis muuttunut, Messukeskuksen isoimman auditorion sijaan yleisö voi levittäytyä kaikkiin maanosiin.

Loikka on osa maailman digitalisaatiota. Laitteet pienenevät ja paranevat, verkoissa siirrytään 5G:hen. Ihminen haluaa saada ja voi saada kaiken tarvitsemansa tiedon ja huvin kännykällään ja kännykkäänsä. Se tarkoittaa järjestäjille paitsi mahdollisuuksia, myös kilpailun kovenemista. Kun pelikenttänä onkin koko maailma oman maan sijaan, alkaa laatu ratkaista. Siksi kehitystyön täytyy olla käynnissä koko ajan.

Maaliskuun 2020 ja maaliskuun 2021 välissä on ajassa mitattuna vuosi, mutta innovaatioissa ja tekniikan kehityksessä valovuosi. Sitä miltä tapahtuma-alustat ja tapahtumat näyttävät vuoden päästä, en uskalla edes veikata.

Katri Makkonen on palkittu journalisti, joka on viime aikoina kanavoinut ymmärryksensä yhteiskunnasta ja mediasta viestinnän areenoille.

————
Miltton Contactless on täyden palvelun hybridiratkaisu, joka räätälöi sinulle virtuaalitapahtumien tekniikan, sisällöt ja suunnittelun.

Lue lisää: https://miltton.fi/contactless